Konsten att inte jäkta

Är du också en tidsoptimist? Det här med planering och att komma iväg i tid är jag nog inte ensam om att ha svårt för. Det händer ofta att jag i sista sekund samlar ihop allt jag behöver ha med mig och sedan jäktar iväg. Ibland har jag bättre framförhållning och kommer iväg i tid, men kan ändå känna mig jäktad trots det. Hur kan man komma till bukt med det här onödiga jäktandet som inte tjänar någonting till?

Som med många andra problem i livet går det att finna en lösning på olika nivåer. Det finns den rent praktiska aspekten, d v s bättre planering = mer tidsmarginaler och mindre stress. Och så finns den mer terapeutiska aspekten – att vara såpass avidentifierad från yttre ting så att gott om tid eller försenad inte påverkar ens inre välmående och närvaro här och nu med det som är.

Jag tror att båda aspekterna är viktiga. Det kan lätt bli skevt om man bara ser till det praktiska utan att gå djupare, till kärnfrågan. Och likaså kan det bli obalanserat om man bara tränar sig på att släppa taget och inte anstränger sig för att planera bättre.

Jag har sammanställt en lista här nedan för bättre planering och mindre stress.

Planering
En lista för bättre planering och mindre stress i vardagen

  1. Ta reda i god tid på…  a) exakt när du behöver åka b) när uppgiften ska vara klar
  2. Skriv en lista på…  a) allting du vill hinna med innan du åker b) uppgiftens olika moment
  3. Räkna ut ungefär hur lång tid det kommer att ta att göra allting på listan
  4. Sänk eventuellt ambitionerna. Prioritera det viktigaste om du inte kommer att hinna göra allt/få med allt. Alternativt kan du om möjligt…  a) välja att komma senare än vad du planerat b) skjuta upp tiden som uppgiften ska vara klar.

Andra aspekten, att släppa taget och slappna av under alla omständigheter, kommer jag att ta upp i nästa inlägg.