Andningen: själens räddning

Andningen: själens räddning

Stanna upp. Känn kroppen inifrån. Ta ett djupt andetag… Och ett till… Och ett till ännu djupare…

Skönt, eller hur? Förmodligen märkte du när du stannade upp och andades att du är spänd här och var i kroppen. I käkarna, i axlarna, eller kanske i magen. De allra flesta av oss går runt och är konstant spända utan att vi vet om det. Vi har varit det så länge att det har blivit en undermedveten vana. Ett tåg som bara rullar och rullar utan att stanna upp. Tankarna håller oss i ett järngrepp. Deras ständiga jakt efter någonting bättre, någonting mer, någonting annat än här och nu gör att vi spänner oss och inte kan slappna av in i nuets förunderliga flöde. Det är inte situationerna i sig som gör att vi blir stressade, utan tankarna som vi har om situationen som skapar stress och lidande. Det har de allra flesta av oss hört många gånger nu, men ändå sitter vi ofta fast i vårt eget mind i onödan.

Frågan är… Vad kan du göra för att bli fri från stress, tankar, bekymmer, osv?

Svaret: Andas och känn kroppen inifrån. Släpp taget om tankarna som skapar stressen/spänningen.

Låter det för enkelt? Jag jobbar med Psykosyntes och en terapisession består av både ett samtal och en vägledd meditation. I meditationen är det andningen vi börjar med. Och tänk att något så enkelt kan vara så kraftfullt! Efteråt kan klienter säga att de aldrig känt sig så avslappnade. Eller att andningsmeditationen är det starkaste de varit med om. Då är det personer som så länge och så effektivt stängt av andningen att det börjar hända saker när de öppnar sig för den igen. Genom att andas djupt och medvetet ofta under dagen kan du få mer tillgång till hela dig.

Här är en kort guidad andningsmeditation (som jag leder) på drygt fem minuter som du kan göra när som helst under dagen. Gör det gärna till en vana att starta dagen med att andas djupt.

Kommentera gärna! Vad händer med dig när du andas djupt och medvetet oftare under dagen?

Här är en kort dikt av Rumi som inspirerar till att släppa taget.

Inside this new love…

Inside this new love, die.
Your way begins on the other side.
Become the sky,
Take an axe to the prison wall.
Escape.
Walk out like someone suddenly born into color.
Do it now.

Rumi